Timp estimat de citire: 1 minut

Durerile articulare și inflamația pot fi simptome comune în cazul persoanelor care au boală celiacă sau sensibilitate la gluten. În cazul persoanelor cu boală celiacă, glutenul poate provoca leziuni ale mucoasei intestinului subțire. Sensibilitatea la gluten poate genera simptome asemănătoare bolii celiace, dar afectează mai puțin sau deloc intestinul subțire. Atunci când o persoană cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten mănâncă gluten, sistemul imunitar provoacă inflamații. Inflamația poate afecta organele și țesuturile moi ale corpului. Durerile articulare pot fi constante și cronice sau pot fi intermitente.

Diagnosticul bolii celiace și a sensibilității la gluten se face cu un test de sânge pentru a vedea anticorpii împotriva glutenului. În general, nivelurile mai mari de anumiți anticorpi indică faptul că o persoană are boală celiacă sau sensibilitate la gluten. În unele cazuri, poate fi necesară o biopsie a intestinului subțire pentru a confirma diagnosticul. Este necesar să consumi gluten înainte de biopsie, pentru a evita obținerea unui rezultat fals-negativ.

Singurul tratament pentru boala celiacă și sensibilitatea la gluten este dieta fără gluten. Pentru unele persoane care au dureri articulare din cauza glutenului, simptomele se pot ameliora în câteva săptămâni după eliminarea glutenului din alimentație. Pentru alții, poate dura ceva mai mult și, pentru mulți, este posibil ca problema să nu fie deloc din cauza glutenului.

Dacă vrei să afli informații despre acnee, citește articolul nostru despre acest subiect: Există o legătură între acnee și boala celiacă?

[Poză de pe Pixabay]