Timp estimat de citire: 1 minut

Soia pură nu conține gluten. Trebuie să ai grijă cu produsele care conțin soia ca ingredient principal, deoarece multe dintre aceste produse includ și ingrediente cu gluten. Soia este utilizată ca ingredient în alimente precum sos de soia, lapte de soia, dulciuri și ca substitut de carne.

Opțiuni de soia fără gluten:

1. Sos de soia

Sosul obișnuit de soia conține gluten. În mod tradițional, sosul de soia este obținut din patru ingrediente principale: soia, grâu, sare și apă. Există mai multe opțiuni de sos de soia fără gluten, care folosesc orez în loc de grâu. Dacă nu găsești sos de soia fără gluten, tamari este un înlocuitor bun fără gluten, făcut cu soia, este mai gros și mai puțin sărat, dar cu o aromă mai puternică decât sosul de soia. Ca întotdeauna, este recomandat să citești eticheta cu ingredientele înainte să cumperi și să mănânci.

2. Lapte de soia

De regulă, laptele de soia nu conține gluten, dar sunt câteva variante care conțin gluten. Diferiți producători pot folosi arome și conservanți pe lângă soia. Verifică eticheta cu ingrediente înainte de a consuma lapte de soia.

3. Făină de soia

Făina de soia este creată prin măcinarea soia până se ajung la o pulbere fină și nu conține gluten.

4. Lecitină de soia

Lecitina de soia este un aliment fără gluten, deoarece nu este obținut din grâu, secară sau orz. În timp ce lecitina din soia nu conține gluten, aditivii din lecitină pot conține gluten. Lecitina este derivată din multe surse de plante diferite, inclusiv soia.

Dacă vrei să afli informații despre grâu, citește articolul nostru despre acest subiect: 31 lucruri despre grâu.

[Poză de pe Pixabay]