Timp estimat de citire: 2 minute

Boala celiacă este o boală care împiedică absorbţia substanţelor nutritive din alimente din cauza intoleranței la gliadină, o glicoproteină care este prezentă în glutenul anumitor cereale: grâu, ovăz, secară și orz. Deși nu a fost demonstrat faptul că produsele de igienă și cosmetice care conţin gluten pot afecta persoanele cu boala celiacă, au fost cazuri în care s-au observat reacții adverse, şi din acest motiv multe branduri au început să precizeze dacă produsele lor nu conţin gluten.

Trebuie clarificat faptul că, potrivit experților, gliadina nu este absorbită prin piele. Această proteină este dăunătoare numai dacă este ingerată, deci nu există niciun motiv pentru persoanele cu boala celiacă să se teamă de reacții adverse în cazul utilizării produselor de igienă și cosmetice care conţin gluten, deoarece multe dintre acestea sunt folosite zilnic și sunt de uz topic, astfel încât, în principiu, nu există niciun fel de pericol. Cu toate acestea, au existat cazuri de reacții alergice sau de dermatită de contact în cazul persoanelor foarte sensibile la gluten și astfel multe branduri au produse fără gluten, de obicei, este specificat pe ambalaj, însă în caz de dubii, cel mai bine este să se consulte producătorul sau distribuitorul brandului.

Produsele de îngrijire corporală și cosmeticele conțin de obicei agenți de hidratare, cum ar fi amidonul, uleiul din germeni de grâu și ovăzul, iar în cazul produselor cosmetice fără gluten acestea sunt înlocuite cu altele la fel de benefice precum quinoa, uleiul de măsline, uleiul de cocos sau cel din semințe de bumbac.

Igiena corpului: săpun, gel, șampon și balsam de păr

În cazul în care frica nu este generată de o reacție de contact, ci de o posibilă ingerare accidentală, mai ales atunci când vine vorba de copii, cel mai bine este să se utilizeze mărci de îngrijire personală care au dezvoltat linii de produse fără gluten. În orice caz, pe ambalaj trebuie specificat.

Cosmetice: de la cremă hidratantă la ruj

În ceea ce privește produsele cosmetice, măsurile de precauție ar trebui să fie aceleași ca cele pentru igiena personală, deși unii afirmă opusul din două motive. În primul rând, există o contaminare încrucișată: dacă se utilizează creme care conţin gluten, trebuie luate măsuri de precauție atunci când se ating alimentele. Pe de altă parte, există ingerarea accidentală care, în cazul rujului, poate fi de până la 80% din produs.

Acestea sunt motivele pentru care unii producători de produse cosmetice și de îngrijire a feței și a corpului (aproximativ 40%) au optat să creeze linii de produse fără gluten.

Dacă vrei să afli informații despre băuturile alcoolice, citește articolul nostru despre acest subiect: Există gluten în băuturile alcoolice?

[Poză de pe Unsplash]