Timp estimat de citire: 1 minut

Acneea, o afecțiune inflamatorie des întâlnită, are o mulțime de factori agravanți la persoanele de toate vârstele. Deși factorii care agravează acneea sunt uneori necunoscuți, există o atenție deosebită îndreptată spre dietă. Glutenul, un grup de proteine care se găsește în grâu și în alte cereale, este un astfel de factor.

Unele persoane nu pot să mănânce gluten din cauza sensibilității sau a intoleranței. Cu toate acestea, nu există dovezi că reducerea glutenului din alimentație ajută la vindecarea acneei sau că glutenul declanșează acneea.

Deși glutenul nu a fost legat științific de acnee, alte afecțiuni ale pielii pot fi asociate cu boala celiacă, cum ar fi:

1. Alopecia areata: Un tip de boală autoimună care cauzează căderea neuniformă a părului pe cap și corp.

2. Dermatita atopică: Cunoscută și sub denumirea de eczemă, este o afecțiune cutanată inflamatorie, care creează o senzație intensă de mâncărime, cu evoluție cronică. Afectează în mod caracteristic prima copilărie dar poate debuta la toate grupele de vârstă

3. Dermatita herpetiformă: Este o boală autoimună caracterizată de apariția unei erupții cu caracter fluctuant, intens pruriginoasă. Se asociază cu boala celiacă.

4. Psoriazis: Este o afecțiune cronică și necontrolată a pielii care accelerează ciclul de viață al celulelor. Boala provoacî inmulțirea celulelor pielii de până la de 10 ori mai rapid decât în mod normal.

Când vine vorba de sănătatea pielii, glutenul nu este singurul ingredient alimentar care să ne îngrijoreze.

Unele alimente pot agrava acneea: produse lactate, suplimente proteice din zer, alimente bogate în zahăr, cum ar fi cartofii albi și orezul alb.

Dacă ai probleme recurente de acnee, vorbește cu un dermatolog. Un stil de viață sănătos și o îngrijire corespunzătoare a pielii împreună cu medicamente pentru acnee pot rezolva această problema.

Dacă vrei să afli informații despre durerile articulare, citește articolul nostru despre acest subiect: Există o legătură între durerile articulare și boala celiacă?

[Poză de pe Unsplash]