Timp estimat de citire: 2 minute

Boala celiacă afectează aproximativ una din 100 de persoane. Persoanele cu această afecțiune autoimună nu pot digera glutenul, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Alte persoane pot avea intoleranță la gluten, o formă mai ușoară a bolii.

Deși intestinul subțire al acestor persoane nu se deteriorează în același mod ca în cazul celor cu boală celiacă, persoanele cu intoleranță la gluten pot prezenta simptome similare.

Știm că glutenul are un efect inflamator și că provoacă multe simptome diferite, cum ar fi următoarele:

1. Balonare

În general, balonarea se referă la senzația de a avea stomacul umflat sau plin de gaze după ce ai consumat alimente. Dacă abdomenul tău este umflat și dureros în mod regulat, mai ales după ce ai consumat alimente care conțin gluten, mergi la medic. Acesta este cel mai întâlnit simptom în rândul persoanelor cu intoleranță la gluten.

2. Dureri abdominale

Deși există multe motive pentru disconfortul abdominal, dacă ai des acest simptom după consumarea alimentelor cu gluten, este posibil să ai o reacție adversă la gluten. Se recomandă să ții un jurnal cu mâncarea pe care o consumi.

3. Constipație și diaree

Problemele precum gaze, diaree și constipație pot indica, de asemenea, intoleranță la gluten. Multe persoane cu intoleranță la gluten se confruntă în mod regulat cu diaree, ceea ce poate duce la probleme mai mari precum deshidratarea și oboseala.

4. Dificultăți de concentrare

Multe persoane cu intoleranță la gluten se confruntă cu dificultăți de concentrare. Este posibil să existe pierderi în memorie sau să nu își găsească cuvintele potrivite atunci când vorbesc. Această reacție se poate îmbunătăți în primul an de dietă fără gluten.

5. Dureri de cap

Persoanele cu intoleranță la gluten pot fi mai predispuse la migrene decât persoanele care nu au această afecțiune. Oamenii raportează adesea și senzație de greață, sensibilitate la lumină și sunet.

6. Anxietate și/sau depresie

Aceste probleme sunt legate de inflamații puternice, deficiențe de nutrienți și dezechilibre ale florei intestinale, toate acestea din cauza expunerii la gluten. Dacă ești anxios tot timpul, ai mare grijă la dietă.

7. Oboseală

Cercetările indică faptul că persoanele cu intoleranță la gluten au adesea o lipsă de energie și fac față cu greu unei zile.

8. Pierdere în greutate

Persoanele cu intoleranță la gluten pot observa unele pierderi în greutate. Adesea, oamenii își pot limita dieta, deoarece le este frică de disconfortul care vine după consumarea anumitor alimente, iar acest lucru duce la pierderea în greutate.

9. Probleme ale pielii

Multe persoane cu intoleranță la gluten spun că au pielea uscată, erupții cu mâncărime, acnee, eczeme și psoriazis. Este important de menționat că aceste probleme ale pielii sunt diferite de dermatita herpetiformă, o afecțiune frecvent întâlnită în boala celiacă.

10. Inflamații și dureri articulare

S-a dovedit că glutenul este un factor care contribuie la durerea articulară și musculară, iar fibromialgia a fost puternic legată de intoleranța la gluten. Mulți pacienți cu artrită reumatoidă observă o scădere a durerilor asociate articulațiilor după ce respectă o dietă fără gluten.

Dacă vrei să afli informații despre gluten, citește articolul nostru despre acest subiect: Ce este glutenul?

[Poză de pe Pixabay]