Timp estimat de citire: 2 minute

Pentru majoritatea oamenilor, a mânca grâu nu este mare lucru. Dar pentru persoanele cu boala celiacă, chiar și o mică particulă de gluten poate provoca o serie de reacții dureroase care pot dura câteva zile după aceea. Expunerea la gluten reprezintă o preocupare constantă pentru oamenii celiaci, dar ce se întâmplă când corpurile noastre sunt expuse la gluten?

Simptomele unei persoane cu boala celiacă care a mâncat gluten pot varia. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele persistă timp de două până la trei zile: un preț mare pe care îl plătesc pentru consumarea unei particule minuscule de gluten.

Fiind o persoană care suferă de boala celiacă, probabil că eşti familiarizat cu propriul set de simptome. Dar știi de ce apar? Iată o vizualizare rapidă a a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului tău atunci când consumi gluten.

Mecanismul primar care provoacă reacții la gluten este gliadina, o proteină găsită în grâu. Există trei tipuri primare de gliadină, dintre care două au fost asociate cu boala celiacă. Aminoacizii găsiți în gliadină sunt ceea ce declanșează reacția autoimună care accelerează boala celiacă și efectele acesteia.

Când cineva consumă gluten, există o serie complexă de reacţii, inclusiv sistemul imunitar înnăscut și adaptabil care are ca rezultat producerea de autoanticorpi. Acest lucru are ca rezultat distrugerea vililor, proiecții minuscule, alungite, care alcătuiesc intestinul subțire. Vilii sunt critici pentru absorbția substanțelor nutritive. Datorită formei lor, vilii măresc considerabil cantitatea de suprafață care poate absorbi substanțele nutritive.

La început, deteriorarea intestinului subțire poate fi minoră și poate rămâne neobservată. Dar, în timp, vilii devin din ce în ce mai deterioraţi, eventual lizibili, astfel încât abilitatea lor de a absorbi substanțele nutritive este scăzută. Până atunci, majoritatea oamenilor au prezentat unele dintre efectele secundare ale bolii celiace cauzate de deficiențe nutriționale.

Dacă vrei să afli care sunt beneficiile unei diete fără gluten, citește articolul nostru despre acest subiect: 10 beneficii ale unei diete fără gluten.

[Poză de pe Pixabay]