Timp estimat de citire: 4 minute
Boala celiacă este o tulburare digestivă caracterizată de un răspuns autoimun la gluten, o proteină care se găsește în secară, orz, grâu, triticale și multe alte cereale. Boala celiacă, dacă nu este tratată, poate cauza multe probleme de sănătate, de la infertilitate și avort spontan la anemie și boli coronariene.
Iată 12 mituri despre boala celiacă pe care ar trebui să le cunoști:
1. Boala celiacă afectează doar persoanele de origine europeană
Boala celiacă afectează toate grupurile etnice și este frecventă în Europa și America de Nord, precum și în Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America de Sud.
2. Este o alergie la gluten
Boala celiacă nu este o alergie alimentară sau o intoleranță, ci o boală autoimună. În boala celiacă, consumul de gluten provoacă deteriorarea intestinului subțire și pot fi afectate și alte părți ale corpului. O alergie alimentară este caracterizată de o reacție care apare foarte clar, definită și tipizată, în timp ce intoleranța, procesul de respingere a unui aliment, apare mai lent și mai discret.
3. Dacă ai diaree sau alte simptome intestinale, ești celiac
Boala celiacă este cunoscută ca fiind o afecțiune „multisistemică” ale cărei simptome pot afecta orice zonă a corpului. Simptomele diferă între indivizi în ceea ce privește tipul și severitatea. Deși diareea este una dintre cele mai frecvente, este posibil să nu apară deloc, așa că, dacă începi să resimți simptome legate de boală, ar trebui să consulți cât mai repede un specialist.
4. Persoanele cu boala celiacă nu sunt atât de sensibile la gluten pe cât se spune
Celiacii pot avea simptome diferite, dar nu există grade de boală celiacă, suntem sau nu suntem celiaci. Persoanele cu boala celiacă se pot îmbolnăvi doar împărțind ustensile sau având mâncarea făcută pe aceeași suprafață cu alimente cu gluten, iar altele fără să își dea seama, dar și ele își deteriorează intestinul.
5. Boala celiacă și sensibilitatea la gluten sunt același lucru
Se crede adesea că acești doi termeni sunt același lucru, dar nu este așa. Boala celiacă este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar reacționează anormal la gluten, provocând leziuni ale intestinului subțire. Sensibilitatea la gluten nu este o boală autoimună, iar glutenul nu provoacă leziuni pe termen lung la nivelul intestinelor. Cu toate acestea, unele dintre simptome, cum ar fi diareea, crampele, balonarea, sunt comune.
6. Doar copiii fac boala celiacă
Boala celiacă poate să apară și să fie diagnosticată la orice vârstă. Ea poate fi dezvoltată în momentul introducerii cerealelor în dieta copilului, la bătrânețe sau în orice alt moment. Mai exact, boala celiacă este diagnosticată mai frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Diagnosticarea tardivă este frecventă, iar simptomele pot apărea atât la copii, cât și la adulți, așa că, dacă încep să apară unele simptome, este indicat să se meargă la medicul specialist pentru ca, dacă acesta consideră oportun, să se supună analizelor de confirmare sau infirmare a bolii, fără a ține cont de vârsta pacientului.
7. O dietă fără gluten afectează dezvoltarea copiilor
Glutenul nu este o proteină esențială pentru sănătatea noastră, el poate fi înlocuit cu alte proteine animale sau vegetale. Din acest motiv, dacă se respectă o dietă echilibrată și sănătoasă, un copil celiac se va dezvolta într-un mod absolut normal.
8. Doar persoanele cu greutate și masă corporală reduse sunt celiace
Deși pierderea în greutate poate fi unul dintre simptomele acestei boli, nu înseamnă că persoanele care au greutatea ideală sau care suferă de obezitate nu pot fi celiace. Oricine, indiferent de greutatea sa, poate dezvolta boala celiacă.
9. Doar alimentele pe bază de cereale conțin gluten
A mânca fără gluten nu înseamnă doar că trebuie să faci trecerea la pâine, paste și cereale fără gluten. Poți găsi gluten și în unele produse precum crema de protecție solară, șamponul și machiajul. De asemenea, glutenul poate fi găsit în alimente precum dulciurile, murăturile, sosul de soia și alte condimente.
10. Alimentația fără gluten este bună pentru a pierde în greutate
Nu este corect să crezi că mâncând fără gluten vei slăbi. Multe produse specifice fără gluten conțin mai mult zahăr, grăsimi și alți aditivi decât varianta lor cu gluten.
11. Boala celiacă este ereditară
Celiacii au o predispoziție genetică de a suferi de această boală, însă nu este obligatoriu să o dezvolte. Adevărul este că ea are un factor genetic și de mediu, astfel că ar fi incorect să spunem că originea ei este doar genetică.
12. Celiacii nu pot mânca în afara casei
În prezent, multe restaurante oferă meniuri sau mâncăruri fără gluten, așa că celiacii își pot permite să mănânce în oraș dacă știu unde să o facă.
Dacă vrei să afli cât de frecventă este boala celiacă, citește articolul nostru despre acest subiect: Cât de frecventă este boala celiacă?
[Poză de pe Unsplash]