Timp estimat de citire: 4 minute

Grâul este una dintre cele mai vechi și mai importante culturi de cereale.

Iată 31 de lucruri despre grâu pe care ar trebui să le cunoști:

1. Grâul este un membru al familiei de graminee cultivat pe scară largă pentru semințele sale, un tip de cereale care este o hrană de bază la nivel mondial.

2. Există multe specii de grâu care împreună formează genul Triticum.

3. Aproximativ 95% din grâul produs este grâul comun (Triticum aestivum).

4. Grâul este cultivat într-o anumită măsură pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

5. Grâul este cultivat pe o suprafață mai mare decât orice altă cultură alimentară: 220,4 milioane de hectare.

6. În 2016, producția mondială de grâu a fost de 749 de milioane de tone, ceea ce a făcut-o a doua cea mai mare producție de cereale după porumb.

7. Comerțul mondial cu grâu este mai mare decât pentru toate celelalte culturi combinate.

8. La nivel global, grâul este sursa principală de proteine vegetale din alimentele umane, având un conținut de proteine mai mare decât alte cereale importante, cum ar fi porumbul sau orezul.

9. Ca şi orezul, grâul este cea mai apreciată mâncare din lume.

10. Toate tipurile de grâu pot fi împărțite în două grupe majore: grâul de primăvară și grâul de iarnă. Grâul de primăvară este plantat în timpul primăverii și recoltat în timpul verii. Grâul de iarnă este plantat în ttimpul toamnei și recoltat în timpul primăverii.

11. Din punct de vedere botanic, kernelul de grâu este un tip de fruct numit „caryopsis”.

12. În mod normal, grâul necesită între 110 și 130 de zile între însămânțare și recoltare, în funcție de climă, tipul de semințe și condițiile de sol (grâul de iarnă este inactiv în timpul înghețului).

13. Unele soiuri de grâu cresc la o înălțime de 210 centimetri, dar majoritatea au o înălțime cuprinsă între 60 și 120 de centimetri.

14. Creşte cel mai bine între 21° şi 24°C.

15. La începutul verii, plantele încep să se estompeze de la verde închis la cafeniu și apoi la un maro auriu. Atunci grâul este copt și pregătit pentru recoltare.

16. Deoarece grâul este o plantă atât de versatilă, este recoltat în fiecare lună a anului.

17. În 100 de grame, grâul furnizează 327 de calorii și este o bogată sursă de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi proteinele, fibrele dietetice, manganul, fosforul și niacina. Mai multe vitamine B și alte minerale dietetice sunt în conținut semnificativ.

18. Grâul reprezintă 13% apă, 71% carbohidrați și 1,5% grăsimi.

19. 13% din conținutul său de proteine constă în cea mai mare parte din gluten, aproximativ 75-80% din proteina totală de grâu, care, la digestie, contribuie cu aminoacizi pentru nutriția umană.

20. Când este consumat ca cereale integrale, grâul este o sursă sănătoasă de hrană cu mai multe substanțe nutritive și fibre dietetice recomandate copiilor și adulților în mai multe porții zilnice, care reprezintă aproximativ o treime din cantitatea totală de alimente.

21. Cercetările au demonstrat deja că grâul este extrem de benefic pentru o viață sănătoasă. Scade considerabil riscurile de boli de inimă, datorită conținutului său relativ scăzut de grăsimi. Acesta reglează, de asemenea, nivelurile de glucoză din sânge la pacienții cu diabet zaharat.

22. Beneficiile grâului pentru sănătate depind în întregime de forma în care este consumat.

23. Mai multe tipuri de alimente sunt făcute cu grâu decât cu alte cereale.

24. Alimente cum ar fi pâine, paste, biscuiți, covrigi, clătite, plăcinte, produse de patiserie, prăjituri, brioșe și cereale pentru micul dejun sunt doar câteva exemple comune ale surselor de grâu.

25. Consumat în întreaga lume de miliarde de oameni, grâul este un aliment semnificativ pentru alimentația umană, în special în țările cel mai puțin dezvoltate, unde produsele din grâu sunt alimente primare.

26. La persoanele sensibile genetic, glutenul – o parte importantă a proteinei din grâu – poate declanșa boala celiacă. Boala celiacă afectează aproximativ 1% din populația generală din țările dezvoltate. În timp ce boala celiacă este cauzată de o reacție la proteinele de grâu, nu este aceeași cu o alergie la grâu.

27. Cei cinci mari producători de grâu în 2016 au fost China, India, Rusia, Statele Unite și Franța.

28. Grâul este produs în aproape toate statele din Statele Unite ale Americii și este principalul tip de cereale cultivat în țară.

29. De fapt, în medie, Kansas este cel mai mare stat producător de grâu din Statele Unite ale Americii. Aproape 20% din totalul grâului produs în Statele Unite ale Americii este cultivat în Kansas.

30. Grâul este a treia cea mai mare recoltă produsă în Statele Unite ale Americii, după porumb și boabe de soia.

31. Grâul a fost plantat pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în 1777 ca o recoltă de agrement.

Dacă vrei să afli informații despre soia, citește articolul nostru despre acest subiect: Soia conține gluten?

[Poză de pe Pexels]