Timp estimat de citire: 1 minut

Boala celiacă este o tulburare autoimună gravă care poate apărea la persoanele predispuse genetic, unde consumul de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire. Se estimează că 1 din 100 de persoane din întreaga lume este afectată de această boală. Două milioane și jumătate de americani sunt nediagnosticaţi și sunt expuşi riscurilor de sănătate pe termen lung.

Atunci când oamenii cu boală celiacă mănâncă gluten (o proteină găsită în grâu, secară și orz), organismul lor are un răspuns imun care atacă intestinul subțire. Aceste atacuri duc la deteriorarea viliilor, formațiuni mici alungite la nivelul lumenului intestinal care ajută la absorbția nutrienților. Atunci când vilii se deteriorează, nutrienții nu pot fi absorbiți corespunzător în organism.

Boala celiacă este ereditară, ceea ce înseamnă că se transmite în familie. Persoanele cu o rudă de gradul întâi cu boală celiacă (părinte, copil, frate/soră) au un risc de 1 la 10 de a dezvolta boala celiacă.

Dacă vrei să afli câteva lucruri despre boala celiacă, citește articolul nostru despre acest subiect: 20 de lucruri despre boala celiacă.

[Poză de pe Pixabay]