Timp estimat de citire: 2 minute

Atunci când începi o dietă fără gluten, învățarea tuturor surselor ascunse de gluten din alimentele procesate poate fi o provocare. Aceste ingrediente pot avea nume simple, vagi, cum ar fi făină sau amidon alimentar. Dacă ai boala celiacă sau intoleranță la gluten, va trebui să eviți aditivii care conțin gluten pentru a preveni efectele secundare nedorite. Ia în considerare tipărirea unei liste cu aditivi care conţin gluten pe care să o iei la cumpărături.

Aditivi proteici

Glutenul este proteina găsită în cereale cum ar fi: grâu, secară, orz și triticale, la care unii oameni au reacții adverse. Mulți producători de alimente folosesc aceste cereale în produse din carne și alimente vegetariene pentru a stimula conținutul de proteine sau pentru a reduce costurile. Denumirile de potențiali aditivi proteici conținând gluten include şeitan, proteină de grâu hidrolizată, proteină de grâu, proteină vegetală hidrolizată și proteină vegetală texturată.

Aditivi pentru textură

Glutenul conferă produselor o textură moale, pliabilă și umedă și poate ajuta la legarea și păstrarea produselor. Aditivii utilizați pentru a îmbunătăți textura sunt adesea găsiți în produse coapte, deserturi, paste, sosuri, snacks-uri și mâncăruri preparate. Aditivii pentru textură care conțin gluten sunt: făină, emulgator, amidon alimentar, amidon alimentar modificat, dextrină, maltodextrină și gumă vegetală. Este posibil ca unii dintre acești aditivi să fie derivați din surse fără gluten, cum ar fi porumbul sau orezul, dar când ai dubii, evită produsul pentru a preveni efectele secundare nedorite.

Aditivi aromatizanți

Uneori, aditivii care conțin gluten sunt introduși în alimente pentru a le îmbunătăți aroma. Sosul de soia, de exemplu, adaugă o aromă distinctă sărată alimentelor și se face folosind făină de grâu. Alteori, aditivii vor avea nume vagi, fiind neclar ceea ce sunt sau de unde provin. Exemple de denumiri de aditivi aromatizanți care pot conține gluten sunt: aromă artificială, aromă, condimente, miso, aromă naturală, aromă de fum, condimente și bulion de legume.

Colorant alimentar

Uneori, chiar și colorarea alimentară provine din boabe care conțin gluten. Cea mai obișnuită este culoarea caramelului, adesea găsită în sucuri, bomboane și snacks-uri. Culoarea caramelului este produsă cu ajutorul malțului de orz sau a grâului, ambele conţinând gluten. Alte denumiri pentru aditivi care pot conține gluten sunt: culoarea artificială și colorarea produselor alimentare. Dacă eticheta produsului nu este clară cu privire la conținutul de gluten, contactează direct compania – centrul de servicii pentru clienți îţi poate spune de obicei dacă produsul este fără gluten.

Dacă vrei să afli informații despre sursele de gluten, citește articolul nostru despre acest subiect: Surse ascunse de gluten.

[Poză de pe Pixabay]