Timp estimat de citire: 2 minute

Boala celiacă este, de fapt, o condiție comună, dar nu realizăm acest lucru pentru că atât de mulți oameni care o au nu au fost diagnosticați. Boala celiacă este o boală genetică; cu alte cuvinte, trebuie să ai genele „corecte” pentru a o dezvolta. Rata bolii celiace variază foarte mult de la o țară la alta.

În Statele Unite, aproximativ una din fiecare 133 de persoane are boala celiacă, ceea ce înseamnă că aproximativ 2,4 milioane de persoane au această afecțiune. Cu toate acestea, mai mult de 2 milioane dintre acestea nu au fost încă diagnosticate, astfel încât nu știu că au această afecțiune și, prin urmare, că trebuie să urmeze o dietă fără gluten.

Persoanele de origine caucaziană par a avea un risc mult mai mare de a dezvolta această afecțiune decât cele care sunt de origine africană, hispanică sau asiatică.

De exemplu, un studiu amplu efectuat în Statele Unite a constatat că 1% dintre albii non-hispanici aveau boala celiacă, comparativ cu 0,2% dintre negrii non-hispanici și 0,3% dintre hispanici.

Un alt studiu a descoperit rate foarte ridicate de boala celiacă, în jur de 3%, printre persoanele cu strămoși din India de Sud (Punjab) și rate scăzute la cele cu origini est-asiatice, sud-indiene și hispanice.

Surprinzător, același studiu a descoperit rate similare de boala celiacă la bărbați și femei. Studiile anterioare au sugerat că boala celiacă este mult mai frecventă la femei.

Boala celiacă este considerată rară în țările în care majoritatea oamenilor albi nu sunt non-hispanici, deși cercetătorii cred, de asemenea, că incidența acesteia este în creștere în întreaga lume.

Dacă vrei să afli care sunt miturile despre boala celiacă, citește articolul nostru despre acest subiect: 12 mituri despre boala celiacă.

[Poză de pe Pixabay]