Timp estimat de citire: 2 minute

Orice câine poate suferi de boală celiacă sau intoleranță la gluten. Cu toate acestea, este mai răspândită la rasele precum Setter irlandez, Samoyed și Terrier irlandez cu păr moale. Dacă un câine care are boala celiacă consumă alimente care conțin gluten, va exista un răspuns imunitar care se concentrează asupra tractului intestinal. Dacă reacția este ignorată, câinele poate suferi de probleme ale tractului digestiv, subnutriție și malabsorbție a multor nutrienți vitali (calciu, fier, zinc, cupru, magneziu, iod, vitamine B și C etc.).

Majoritatea veterinarilor nu știu prea multe despre gluten și, din păcate, mulți câini suferă ani de zile fără să fie diagnosticați corect. Cu toate acestea, este important să se obțină un diagnostic cât mai repede. O dietă fără gluten va schimba viața câinelui în bine.

Atunci când un câine are antecedente de diaree, scădere în greutate, stare corporală precară și probleme generale de sănătate, majoritatea veterinarilor vor efectua teste de rutină de sânge și urină. De asemenea, pot face un examen fecal pentru paraziți, radiografii abdominale și pot fase teste pentru insuficiența pancreatică exocrină. Dacă aceste teste nu indică vreo problemă, veterinarul va recomanda cel mai probabil o dietă fără gluten timp de cel puțin patru săptămâni. Odată ce glutenul este scos din alimentație, diareea și orice alte probleme de sănătate ar trebui să se oprească dacă problema este din causa glutenului.

În caz de boală celiacă, câinele poate avea simptome precum: scădere în greutate, căderea părului, oboseală, slăbiciune, diminuarea vitalității, piele uscată, mâncărime, infecții recurente ale urechii și infecții cutanate secundare.

Dacă animalul tău de companie este diagnosticat cu boala celiacă, va trebui să îi schimbi alimentația. Majoritatea mâncărurilor obișnuite pentru câini au gluten. Chiar și cantitățile mici pot fi dăunătoare în funcție de sensibilitate. Verifică întotdeauna etichetele produselor pe care le cumperi și asigură-te că sunt fără gluten. Evită orice mâncare care conține grâu sau cereale.

Se recomandă evitarea glutenului în alimentația câinlor deoarece nu are valoare nutritivă și este, de asemenea, greu de digerat. Intoleranța la gluten este ușor de tratat. Pur și simplu, oferă-i câinelui tău mâncare și recompense care nu conțin gluten.

Dacă vrei să afli ce impact are COVID-19 asupra persoanelor celiace, citește articolul nostru despre acest subiect: Cum afectează COVID-19 persoanele cu boala celiacă?

[Poză de pe Pixabay]