Timp estimat de citire: 2 minute

Sistemul imunitar al organismului te protejează de boli și infecții. Dar dacă ai o boală autoimună, sistemul tău imunitar atacă din greșeală celulele sănătoase din corp. Bolile autoimune pot afecta multe părți ale corpului.

Bolile autoimune provoacă activități scăzute sau crescute ale sistemului imunitar și scad capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Ca răspuns la un declanșator necunoscut, sistemul imunitar începe să producă anticorpi în loc să lupte împotriva infecțiilor și să atace țesuturile organismului. Tratamentul bolilor autoimune se concentrează, în general, pe reducerea activității sistemului imunitar.

Există mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune, iar unele au simptome similare. Obținerea unui diagnostic poate fi frustrant și stresant. Adesea, primele simptome sunt oboseala, durerile musculare și febra scăzută. Semnul clasic al unei boli autoimune este inflamația, care poate provoca roșeață, durere și umflare.

De asemenea, bolile autoimune au mai multe episoade: fie de agravare, fie de remisie, simptomele se îmbunătățesc sau dispar. Tratamentul depinde de boală, dar în majoritatea cazurilor, un obiectiv important este reducerea inflamației.

Medicii nu sunt siguri de ce apar bolile autoimune sau de ce femeile sunt afectate mai mult decât bărbații. O teorie este că nivelurile mai mari de hormoni la femei, în special în perioada fertilă, ar putea face ca femeile să fie mai sensibile la boli autoimune.

Anumiți factori de risc cresc șansele de a dezvolta afecțiuni autoimune, cum ar fi:

  • Genetică: Anumite boli, cum ar fi lupusul și scleroza multiplă, tind să provină din familie. Să ai o rudă cu boală autoimună crește riscul să dezvolți una, dar nu este obligatoriu.
  • Greutate: Dacă ești supraponderal sau obez crește riscul să dezvolți artrită reumatoidă sau artrită psoriazică. Acest lucru se poate întâmpla deoarece o greutate mare pune presiune pe articulații sau țesutul adipos produce substanțe care încurajează inflamația.
  • Fumatul: Cercetările au asociat fumatul cu mai multe boli autoimune, inclusiv lupus, artrită reumatoidă, hipertiroidism și scleroză multiplă.
  • Anumite medicamente: Anumite medicamente pentru presiune arterială sau antibiotice pot declanșa lupusul. Medicamente specifice utilizate pentru scăderea colesterolului, numite statine, pot declanșa miopatie indusă de statină. Miopatia este o boală rară autoimună care provoacă slăbiciune musculară.

Dacă vrei să afli dacă bebelușii pot tolera glutenul, citește articolul nostru despre acest subiect: Care este efectul glutenului asupra bebelușilor?

[Poză de pe Unsplash]