Timp estimat de citire: 2 minute

Contaminarea încrucișată poate apărea la cea mai mică bucată de pâine sau cu puțin praf de făină în bucătăria fără gluten. Dacă alergia sau sensibilitatea la gluten este severă, poţi avea reacţii adverse chiar şi la o cantitate mică de gluten. Păstrarea bucătăriei fără gluten minimizează într-adevăr riscul de contaminare încrucișată. Dar dacă sunt prezente şi alimentele cu gluten, este nevoie de o atenție deosebită.

Contaminarea încrucișată este contaminarea produselor fără gluten cu gluten. Acest lucru se poate întâmpla când foloseşti aceeași spatulă pe toate produsele, cu şi fără gluten. Sau un biscuite fără gluten poate fi contaminat cu un cuțit pe care tocmai l-ai folosit pentru a întinde untul pe o brioșă de grâu integral.

Acum ai o decizie de făcut. Vei scăpa de toate produsele care conțin gluten în bucătărie și acasă? Sau, dacă unii membri ai familiei nu sunt sensibili sau alergici la gluten, vei păstra alimente cu conținut de gluten pe mâini? O bucătărie în care coexistă produse care conțin gluten și fără gluten poate fi numită bucătărie mixtă.

Spațiile dedicate pentru ustensilele și echipamentele de coacere sunt cheia pentru reducerea contaminării încrucișate. Pentru o bucătărie mixtă, ar trebui să ai câte două din fiecare echipament și ustensile sau să cureţi profund fiecare articol de fiecare dată când este folosit.

Trebuie să păstrezi produsele alimentare separate. Gândeşte-te de câte ori introduci cuțitul în untul de arahide și apoi îl întinzi pe pâine. De fiecare dată când cuțitul este pus înapoi în untul de arahide, poartă cu el gluten, iar întregul borcan este contaminat. Orice produs alimentar pe care îl serveşti cu alimente care conțin gluten trebuie să aibă o dublură care este etichetată corespunzător numai pentru utilizarea fără gluten.

Dacă vrei să afli informații despre alimentele fără gluten și cele obișnuite, citește articolul nostru despre acest subiect: Care este diferența dintre alimentele fără gluten și cele obișnuite?

[Poză de pe Unsplash]