Timp estimat de citire: 1 minut

Coronavirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. În cazul oamenilor, se știe că mai multe coronavirusuri provoacă infecții respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Coronavirusul care provoacă COVID-19 se numește Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever 2 (SARS-CoV-2).

Până în prezent, nu au existat studii sau rapoarte care să sugereze că pacienții cu boala celiacă prezintă un risc crescut de îmbolnăvire cu COVID-19, comparativ cu pacienții fără boala celiacă.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care se prezintă ca o reacție intestinală pe viață la glutenul alimentar. Deși boala celiacă afectează sistemul imunitar, pacienții cu boala celiacă nu sunt considerați ca fiind imunocompromiși. Excepțiile pot fi: malnutriție, greutate mică, administrare de medicamente imunosupresoare sau altă boală gravă.

Persoanelor cu boala celiacă li se recomandă administrarea vaccinului antigripal și a celui pneumococic, deoarece există dovezi că persoanele cu boala celiacă sunt mai expuse riscului de infecție bacteriană care provoacă pneumonie. Acest lucru se aplică tuturor persoanelor cu boala celiacă, indiferent dacă sunt sau nu într-o dietă fără gluten.

Neexistând un tratament pentru boala celiacă, persoana respectivă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pentru a-și gestiona starea de sănătate și trebuie să urmeze aceleași recomandări ca și alte persoane atunci când vine vorba de prevenirea transmiterii COVID-19. Acestea includ: rămânerea la domiciliu ori de câte ori este posibil, limitarea contactului apropiat cu ceilalți, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței. Dezinfectanții pentru mâini sunt siguri pentru cei cu boala celiacă, majoritatea nu conțin gluten. În plus, cercetările au descoperit că glutenul nu poate fi absorbit prin piele. Atât timp cât nu aplici dezinfectantul pe o rană deschisă și ai grijă să nu îl ingerezi, dezinfectantul pentru mâini ar trebui să fie sigur.

Dacă vrei să afli dacă câinii pot tolera glutenul, citește articolul nostru despre acest subiect: Poate glutenul să cauzeze probleme la câini?

[Poză de pe Pixabay]