Timp estimat de citire: 1 minut

Nimeni nu știe cu exactitate din ce cauză apare cefaeleea (cunoscută și sub numele de durere de cap), dar există unii factori declanșatori și de risc. De exemplu, o persoană cu un istoric familial de cefalee are un risc crescut de a avea la rândul ei cefalee. Cefaleea se poate dezvolta treptat sau brusc și poate dura de la mai puțin de o oră până la câteva zile. Cefaleea poate fi resimțită ca o durere ascuțită sau o durere pulsatilă localizată pe una sau pe ambele părți ale capului.

Persoanele care suferă de cefalee au, de obicei, și alte probleme de sănătate, iar noile cercetări indică faptul că persoanele cu boală celiacă, boli inflamatorii intestinale și sensibilitate la gluten au un risc crescut de cefalee decât populația generală. Cefaleea poate fi chiar un simptom precoce al bolii celiace la unele persoane. Multe persoane care suferă de boala celiacă raportează că au cefalee după ce au consumat gluten. Unele persoane cu boala celiacă spun că cefaleea se ameliorează după începerea unei diete stricte fără gluten.

Este important să te testezi pentru boala celiacă înainte de a începe dieta fără gluten. Medicul îți poate recomanda analize de sânge specifice sau o endoscopie pentru a vedea dacă există vreo deteriorare a intestinului subțire.

Dacă ai primit diagnosticul de boală celiacă, o dietă fără gluten te poate ajuta să reduci numărul și severitatea episoadelor de cefalee sau chiar să le elimini complet. Încă nu este clar de ce eliminarea glutenului din alimentație ar putea influența cefaleea, dar probabil că are legătură cu inflamația cauzată de ingerarea glutenului (se consideră că inflamația joacă un rol important în cefalee).

Dacă vrei să afli informații despre infertilitate, citește articolul nostru despre acest subiect: Există o legătură între infertilitate și boala celiacă?

[Poză de pe Pixabay]