Timp estimat de citire: 2 minute

Mecanismele din cauza cărora boala celiacă netratată ar putea afecta fertilitatea nu sunt bine înțelese, dar există multe teorii rezonabile.

Fertilitate

Studiile arată că femeile care au boala celiacă nu sunt mai predispuse la probleme de fertilitate decât femeile din populația generală. Singura excepție au fost femeile diagnosticate cu boala celiacă cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. În acest grup, problemele de fertilitate înregistrate au fost cu 41% mai mari decât cele ale femeilor din același grup care nu aveau boala celiacă.

Studiile arată că majoritatea femeilor cu boala celiacă care au o dietă fără gluten nu par să aibă un risc mai mare de infertilitate decât femeile fără boala celiacă.

Există mai multe teorii conform cărora boala celiacă netratată sau nediagnosticată afectează fertilitatea:

  • Dacă ai boala celiacă și nu urmezi o dietă fără gluten, este posibil să ai deficiență de acid folic, fier, zinc și seleniu. Acest lucru se datorează faptului că nu absorbi acești nutrienți din alimente din cauza deteriorarii mucoasei intestinului. Acești nutrienți sunt esențiali pentru o viață reproductivă sănătoasă.
  • Există un proces inflamator cronic sistemic care afectează reproducerea la multe niveluri. Inflamația poate afecta teoretic calitatea ovulelor sau capacitatea endometrului de a permite implantarea unui ovul.
  • Anticorpii celiaci produși în boala celiacă netratată pot avea o influență negativă în primele etape ale sarcinii.
  • Femeile cu boală celiacă pot fi fertile pentru o perioadă mai scurtă, deoarece menstruația apare mai târziu, iar menopauza se instalează mai devreme. Poate fi din cauza nivelurilor hormonale afectate sau pentru că femeile cu boală celiacă nediagnosticată pot avea un indice de masă corporal mai mic.

Complicații ale sarcinii și ale nașterii

Femeile diagnosticate cu boală celiacă care au o dietă fără gluten nu prezintă un risc crescut de complicații ale sarcinii sau ale nașterii în comparație cu femeile fără boală celiacă.

În cazul femeilor cu boală celiacă nediagnosticată sau netratată există un risc foarte mic de a avea o naștere prematură și o greutate mică a copilului la naștere.

Anomalii congenitale

Anomaliile congenitale, cunoscute și sub numele de defecte de naștere, pot apărea în timpul dezvoltării bebelușului în uter. Studiile arată că nu există un risc semnificativ crescut de anomalii congenitale la copiii născuți de femeile diagnosticate cu boală celiacă în comparație cu femeile fără boală celiacă.

Este recomandat ca femeile care suferă de infertilitate inexplicabilă sau avort repetat să facă testul pentru boala celiacă, chiar dacă nu există alte simptome. Dacă ești diagnosticată cu boala celiacă, tratamentul este o dietă fără gluten pe toată durata vieții.

Dacă vrei să afli informații despre cefalee, citește articolul nostru despre acest subiect: Există o legătură între cefalee și boala celiacă?

[Poză de pe Unsplash]