Timp estimat de citire: 2 minute

Boala celiacă este o afecțiune digestivă și imunitară pe termen lung care afectează intestinul subțire. Consumul de alimente care conțin gluten provoacă boala. Glutenul este o proteină care poate fi găsită în grâu, orz și secară.

Iată 20 de lucruri despre boala celiacă pe care ar trebui să le cunoști:

1. Boala celiacă este o boală autoimună cronică, pe viaţă.

2. 1 din 100 de persoane din întreaga lume are boala celiacă.

3. Boala celiacă afectează aproximativ trei milioane de americani.

4. 80% dintre americani cu boala celiacă nu sunt diagnosticați.

5. Persoanele cu o rudă de gradul întâi cu boala celiacă au o șanse de 1 din 10 să dezvolte boala celiacă.

6. Mai mulţi copii au boala celiacă decât boala Crohn, colită ulcerativă şi fibroză chistică combinată.

7. Boala celiacă poate afecta fiecare organ din corp.

8. Aderența pe tot parcursul vieții la dieta fără gluten este singurul tratament pentru boala celiacă.

9. Aproximativ 20% dintre persoanele cu boala celiacă nu răspund la dieta fără gluten.

10. Există o întârziere medie de 6-10 ani pentru o diagnosticare precisă a bolii celiace.

11. Fără diagnosticarea în timp util, boala celiacă poate duce la cancere intestinale, diabet zaharat tip 1, osteoporoză, boală tiroidiană, scleroză multiplă, anemie, infertilitate, avort spontan, epilepsie și multe altele.

12. Există peste 300 de simptome asociate cu boala celiacă.

13. Aproximativ 20% din persoanele cu boala celiacă sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că ele nu prezintă deloc simptome externe. Cu toate acestea, toată lumea cu boala celiacă este în pericol pentru complicații pe termen lung.

14. Boala celiacă se poate dezvolta la orice vârstă după ce oamenii încep să mănânce alimente sau medicamente care conțin gluten.

15. Cu cât ești diagnostic mai târziu cu boala celiacă, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta o altă afecţiune autoimună.

16. Există doi pași pentru diagnosticarea bolii celiace: testul de sânge și endoscopia.

17. Persoanele cu boala celiacă au o incidență crescută a colitei microscopice și a bolii inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă).

18. Persoanele cu boala celiacă pot avea intoleranță la lactoză și/sau fructoză, ambele putând fi diagnosticate printr-un test.

19. Oamenii diagnosticați cu boala celiacă au carenţe de fibre, fier, calciu, magneziu, zinc, folat, niacin, riboflavină, vitamina B12 și vitamina D.

20. Orice produs alimentar care este etichetat ca „fără gluten” nu poate conține mai mult de 20 de părți per milion de gluten, care este pragul sigur al consumului de gluten pentru persoanele cu boală celiacă.

Dacă vrei să afli informații despre boala celiacă, citește articolul nostru despre acest subiect: Ce este boala celiacă?

[Poză de pe Pixabay]