Timp estimat de citire: 3 minute

Poate că te sperie să pleci într-o călătorie dacă ești celiac sau sensibil la gluten. Dar nu trebuie să îți faci griji. Dacă urmezi aceste 10 sfaturi, călătoriile fără gluten vor fi mult mai ușoare.

1. Planifică-ți alimentele de tranzit

Planifică de dinainte și gândește-te ce alimente îți satisfac stomacul (de obicei, o combinație de carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi) și împachetează-le într-un recipient de tip tupperware. De exemplu, poți să incluzi salate făcute acasă, tortilla fără gluten și mancăruri pe bază de paste raw vegan din dovlecel. Dacă mergi cu avionul, nu uita să împachetezi orice lichid într-un recipient mai mic.

2. Rezervă o masă fără gluten la compania aeriană

Trebuie să recunoaștem că mâncarea din avion lasă mult de dorit, dar când ești la 30,000 de metri în aer, este întotdeauna înțelept să ai un plan de rezervă. Deci, întotdeauna să comanzi mâncare fără gluten. Dacă zbori internațional, mâncarea dietetică trebuie de obicei comandată cu 48 de ore în avans, poți face asta pe site-ul companiei aeriene.

3. Comandă carduri de traducere a alergiilor

Dacă călătoreşti în străinătate, dispozitivele de traducere comunică restaurantului cerințele tale dietetice în limba maternă. Cardurile de traducere se pot referi, de asemenea, la alergii alimentare si intoleranţe multiple, pe lângă gluten. Acestea sunt mult mai eficiente decât gesturile din mâini care duc la dezordonare și confuzie.

4. Vorbeşte în limba restaurantului

Este ușor să spui lucruri precum „Sunt celiac” sau „Nu mănânc gluten”, dar aceste propoziţii pot să nu funcționeze la fel de bine în străinătate sau într-o limbă străină. Deci este mai bine să fii clar și concis cu privire la ingredientele pe care nu le poți mânca. Spune lucruri precum: „Sunt alergic la gluten, care include grâu, orz și secară. Oricare din aceste ingrediente este folosit pentru prepararea mâncării mele?” Vei avea mult mai mult succes cu această abordare.

5. Consumă alimente care nu conţin gluten în mod natural

Ori de câte ori auzim poveşti neplăcute de la oameni care au avut probleme în vacanţele fără gluten, de obicei au comandat mâncăruri precum pizza fără gluten sau paste fără gluten. Alimentele care au o probabilitate mare de contaminare încrucișată sunt predispuse la erori în bucătărie. Deci, consumă alimente care nu conţin gluten în mod natural, cum ar fi salatele de legume, somonul tăiat sau puiul de rotiserie. Nu numai că este mai sigur, dar este şi mai sănătos.

6. Ia cu tine ceaiuri din plante

Ceaiurile din plante te pot ajuta cu o varietate de afecțiuni în timpul călătoriilor. Pentru a ajuta digestia, stomacul deranjat sau răul de mișcare, bea ceai de ghimbir. Pentru a ajuta stimularea sistemului imunitar, a digestiei și reducerea inflamației, bea ceai de mentă. Pentru a te ajuta să dormi (întotdeauna benefic atunci când călătoreşti), a reduce anxietatea și a stimula sistemul imunitar, bea ceai de muşeţel.

7. Verifică de două ori restricțiile vamale

Dacă traversezi granițele țărilor (cu mașina sau cu avionul), nu uita să verifici de două ori restricțiile vamale privind transportul de alimente. Unele țări, precum Noua Zeelandă, au cerințe mai stricte. Și nu este plăcut să arunci o grămadă de alimente delicioase fără gluten, făcute în casă, pe care le-ai împachetat.

8. Solicită un cuptor cu microunde și/sau un mini-frigider

Dacă stai într-un hotel, este necesar să ai în cameră un cuptor cu microunde și/sau un mini-frigider, din cauza necesității medicale. Sună la hotel înainte de sosire, spune-le despre sensibilitățile alimentare și întreabă politicos dacă se pot face aranjamente speciale.

9. Locuri de cazare cu bucătărie

Este întotdeauna plăcut să stai într-un loc care are o bucătărie. În plus, dacă rezervi un apartament, poți cumpăra mâncare de la piața agricultorilor locali și poți face o masă delicioasă inspirată de arome unice din destinația ta.

10. Călătorește în mai puţine locuri

În loc să vizitezi cinci orașe, este mai bine să vizitezi două și să cunoști cu adevărat fiecare loc. Şansele tale de a mânca gluten accidental se reduc când eşti calm, relaxat și familiarizat cu o locație și o bucătărie.

Dacă vrei să afli informații despre ziua fără gluten, citește articolul nostru despre acest subiect: Ziua Internațională Fără Gluten.

[Poză de pe Pexels]