Timp estimat de citire: 2 minute

Să mănânci fără gluten a devenit o modă în ultimii ani, deși înainte oamenii nu știau exact ce este glutenul.

Oamenii aleg să mănânce fără gluten din mai multe motive: vor să slăbească, să se simtă mai energici, au boala celiacă și din cauza unor concepții greșite cu privire la afecțiunile pe care le poate provoca glutenul. Deși multe dintre acestea pot fi motive excelente pentru a avea o dietă fără gluten, singurul motiv pentru a elimina glutenul este pentru tratarea bolii celiace.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care consumul de gluten sub orice formă poate provoca probleme serioase organismului.

Atunci când cineva fără boala celiacă decide să treacă la o dietă fără gluten, nu numai că nu se va bucura de beneficiile pe care le caută, dar poate fi și dăunător. Reducerea glutenului din alimentație poate face dificilă obținerea de vitamine și nutrienți esențiali de care organismul tău are nevoie.

Iată câteva riscuri pe care oamenii și le asumă atunci când trec în mod inutil la o dietă fără gluten:

1. Grâul integral este o sursă excelentă de fibre. Alte alimente pot furniza aceste fibre, dar, în general, niciunul nu este atât de bogat în fibre precum grâul integral și ar fi nevoie de mai mult efort pentru a compensa lipsa acestor fibre din alimentație.

Dacă ai avut sau ai probleme cu stomacul, știi cât de inconfortabil poate fi acest lucru. Din păcate, eliminarea glutenului din alimentație s-ar putea să nu rezolve problemele gastro-intestinale.

Asigură-te că mănânci multe fibre, iar intestinul tău va fi mai sănătos datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii ale acestora. Aceste beneficii pot ajuta la reducerea riscului de cancer și de boli cardiovasculare.

2. Într-un studiu care a implicat bărbați și femei, cercetările au arătat că persoanele care au consumat gluten au mai puține șanse să fie diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Eliminarea glutenului poate crește, de asemenea, riscul de boli de inimă. Fibrele, alte vitamine și nutrienți care se găsesc în alimentele sănătoase care conțin gluten s-au dovedit a fi benefice pentru sănătatea generală a acestor persoane.

3. Boala celiacă afectează capacitatea intestinului de a absorbi substanțele nutritive. Dacă alegi să ai o dietă fără gluten fără a avea o problemă medicală, poți avea deficiențe de vitamine și nutrienți. Alimentele cu gluten pot fi o sursă excelentă de vitamina B, acid folic, fier, zinc, niacină, tiamină, calciu, fosfor.

Multe persoane cu boală celiacă iau multivitamine pentru a compensa acest deficit.

4. Multe persoane trec voluntar la o dietă fără gluten deoarece doresc să slăbească și să fie mai sănătoase. Totuși, doar pentru că ceva este fără gluten nu înseamnă că este sănătos.

De fapt, multe mărci de alimente fără gluten îmbunătățesc gustul prin adăugarea de zahăr, grăsimi și creme nesănătoase.

Dacă vrei să afli dacă o dietă fără gluten te poate ajuta să slăbești, citește articolul nostru despre acest subiect: Poți să slăbești cu o dietă fără gluten?

[Poză de pe Pixabay]