Timp estimat de citire: 3 minute

Orezul este un tip de cereală sănătos și nutritiv și are calități care îl fac ideal în orice tip de dietă sau cerință nutrițională.

Iată 25 de lucruri despre orez pe care ar trebui să le cunoști:

1. Orezul este un tip de cereale, cum ar fi grâul sau ovăzul.

2. Orezul este sămânţa recoltată de la tulpina lungă ca de iarbă a plantei Oryza sativa (orezul asiatic) sau Oryza glaberrima (orezul african).

3. Este cea mai consumată hrană de bază pentru o mare parte din populația umană a lumii, în special în Asia.

4. Orezul este cultivat pe toate continentele de pe pământ, cu excepția Antarcticii.

5. Este a treia producție mondială după trestia de zahăr și porumb.

6. Legendele chineze atribuie domesticirea orezului către Shennong, împăratul legendar al Chinei și inventatorul agriculturii chinezești.

7. Din Asia de Est, orezul a fost răspândit în sudul și în sud-estul Asiei. Orezul a fost introdus în Europa prin Asia de Vest și în America prin colonizarea europeană.

8. Se spune ca există mai mult de 40.000 de soiuri de orez cultivat (specia de iarbă Oryza sativa). Totuşi cifra exactă este incertă.

9. Orezul african a fost cultivat timp de 3500 de ani. Există, de asemenea, soiuri de orez african.

10. Deși speciile sale mamă sunt originare din Asia și din anumite părți ale Africii, secole de comerț și export au făcut-o obișnuită în multe culturi din întreaga lume.

11. Planta de orez poate crește la 1-1,8 m înălțime, uneori mai mult în funcție de varietatea și fertilitatea solului.

12. Orezul brun este orezul cu cereale integrale, cu coaja exterioară necomestibilă îndepărtată; orezul alb este acelaşi tip de cereale cu aceeaşi coajă, strat de tărâțe și germeni de cereale eliminați. Orezul roşu, orezul auriu, orezul negru și orezul purpuriu sunt toate cereale întregi, dar cu coaja exterioară pigmentată diferit.

13. Cultivarea orezului este bine adaptată în țările și regiunile cu costuri scăzute ale forței de muncă și cu precipitații mari, deoarece necesită forță de muncă intensivă și multă apă.

14. Cu toate acestea, orezul poate fi cultivat practic oriunde, pe un deal abrupt sau în zona montană, folosind sisteme controlează apa.

15. Metodele de cultivare diferă foarte mult în diferite localități, însă în majoritatea țărilor asiatice sunt încă practicate metodele traditionale de cultivare și recoltare a orezului.

16. Producția de orez în 2016 a fost de 472,04 milioane de tone. Cei trei mari producători de orez în anul 2016 au fost China (145 milioane de tone), India (106 milioane tone) și Indonezia (41 milioane de tone).

17. Numai Asia produce și consumă mai mult de 90% din orezul mondial.

18. Orezul furnizează 20% din cantitatea de energie alimentară mondială, în timp ce grâul furnizează 19% și porumbul 5%.

19. Substanțele nutrivite furnizate de orez includ carbohidrații, vitaminele B (de exemplu, tiamina, riboflavina, niacinul și acidul folic), fier, zinc, magneziu și alte componente, cum ar fi fibrele.

20. Orezul nu are sodiu sau colesterol și puţine grăsimi. Orezul nu conţine gluten.

21. Beneficiile orezului asupra sănătății includ capacitatea sa de a furniza energie rapidă și instantanee, reglarea și îmbunătățirea mișcărilor intestinale, stabilizarea nivelului zahărului din sânge și încetinirea procesului de îmbătrânire, oferind în același timp o sursă esențială de vitamină B1 organismului uman. Alte beneficii includ: capacitatea sa de a stimula sănătatea pielii, de a crește metabolismul, de a ajuta la digestie, de a reduce hipertensiunea arterială, de a ajuta la scăderea greutății, de a îmbunătăți sistemul imunitar și de a oferi protecție împotriva dizenteriei, cancerului și bolilor de inimă.

22. Valoarea nutritivă a orezului depinde de varietatea și metoda de gătire.

23. Soiurile de orez sunt de obicei clasificate ca lungi, medii și scurte. Orezul cu bobul lung tinde să rămână intact după gătit; orezul cu bobul potrivit devine mai lipicios. Pentru sushi se folosește orez cu bobul potrivit. Orezul cu bobul scurt este adesea folosit pentru budincă.

24. Folosit prima data în limba engleză la mijlocul secolului al XIII-lea, termenul „orez” provine din franţuzescul vechi „ris” care provine din italiană „riso”, la rândul său din latină „oriza”, derivat din greaca „ὄρυζα” (oruza).

25. Orezul este un simbol al vieții și fertilității, motiv pentru care orezul a fost şi este aruncat în mod tradițional la nunți.

Dacă vrei să afli informații despre tapioca, citește articolul nostru despre acest subiect: 9 beneficii ale tapiocăi.

[Poză de pe Pixabay]